Als u met ontslag gaat, dan stopt ook uw pensioenopbouw bij APFA*. U betaalt ook geen pensioenpremie meer. Wel houdt u recht op het pensioen dat u al hebt opgebouwd (ouderdoms- en nabestaandenpensioen) bij APFA. Uw opgebouwde pensioenaanspraken worden in de toekomst wel aangepast aan eventuele prijsstijgingen als de financiële situatie van ons fonds daar ruimte voor biedt. Ook kunt u straks keuzes blijven maken rondom uw pensionering, zoals het vervroegen of uitstellen van uw pensioen. En gaat u scheiden? Dan blijven de bepalingen van het reglement hierover van kracht.
* Als u met ontslag gaat wegens vervroegde vrijwillige uitdiensttreding (VUT), blijft u pensioen opbouwen tijdens de VUT-periode. Uw pensioenopbouw stopt ook niet als u met wachtgeld of een soortgelijke regeling gaat (zie verderop).
Dan gaat u mogelijk via deze werkgever weer bij een andere pensioenuitvoerder pensioen opbouwen. U kunt er dan voor kiezen om uw bij APFA opgebouwde pensioen mee te nemen naar deze nieuwe pensioenuitvoerder. Dit heet ‘waardeoverdracht’. Kijk hier voor meer informatie.
Uw werkgever kan met u afspreken dat u na ontslag een door de werkgever betaalde loongerelateerde periodieke uitkering ontvangt die (voor een deel) pensioengevend is. Hierover kan uw werkgever zelf afspraken met u maken als het VUT of wachtgeld betreft.
Uw pensioenopbouw loopt dan door zo lang u wachtgeld of VUT-uitkering ontvangt. U bent dan in deze periode ook verzekerd van pensioen voor uzelf als u arbeidsongeschikt wordt en voor uw nabestaanden als u overlijdt.
Ontvangt u geen VUT of wachtgeld, maar een ander soort loongerelateerde uitkering? Dan moet uw werkgever eerst bij APFA een schriftelijk verzoek indienen. Het bestuur van APFA kan dit verzoek toewijzen. In dat geval stelt APFA ook het pensioengevend salaris vast. Dit is dan weer de basis voor uw eventuele invaliditeitspensioen of het nabestaandenpensioen als u tijdens uw verlofperiode overlijdt.
Het is belangrijk dat uw werkgever aan APFA doorgeeft welke afspraken er zijn gemaakt over wachtgeld, VUT of een loongerelateerde uitkering.